Din cauza evenimentelor sunt nevoit sa plec in vacante in timpul saptamanii ceea ce va recomand si voua! Drumurile prin tara sunt relativ libere, partiile de ski incomparabil mai goale, cantitatea de romanisme din statiuni mult diminuata si lista poate continua!
Urmarind de cateva luni asfaltarea Transalpinei (cea mai inalta sosea din tara) am descoperit din poze si povesti farmecul statiunii Ranca sau Sinaia oltenilor in limbaj de cartier, locatie aflata in Gorj, la 1650m altitudine, pe versantul sudic al Parangului, cam la 270km de Bucuresti. Practic pleci pe A1, treci prin Ramnicu Valcea de unde tii nationala spre Tg Jiu (nu prin Dragasani ca e drumul prost), iar la un moment dat se face un drum la dreapta spre Novaci de unde mai ai 20-30 de km de urcare in serpentina pana in Ranca! Daca ninge si nu ai lanturi ai cam pus-o la urcare. Eu m-am descurcat cu Dunlop 3D, niste cauciucuri de iarna senzationale, insa drumul era inzapezit doar sus, nu si in panta.
Am simtit nevoia de a scrie acest post tocmai din dorinta de a va indemna sa mai schimbati aerul ragatean de pe Valea Prahovei, loc suprapopulat si unde romanul se duce ca un zombie, indiferent ca sta cinci ore in trafic, mergand in pas de melc de la Comarnic in sus! E drept ca faci o ora sau doua in plus pana la Ranca insa peisajele sunt desprinse parca din alta lume, cel putin iarna. Muntii inzapeziti care strajuiesc partia iti dau impresia ca esti prin Austria insa imediat unul din zecile de caini vagbonzi, care zburda liber peste tot, iti taie calea pe partie si iti dai seama ca esti in Romania de fapt 🙂 Conteaza mult sa vezi si partea plina a paharului! De exemplu mie mi-a placut faptul ca in Ranca ai unde sa te plimbi chiar daca nu esti cunoscator de munte, ai peisaje superbe la tot pasul si nu te plictisesti asa repede ca in Sinaia sau Predeal!
Mi-a atras atentia o replica a cuiva: frumoasa statiune, pacat ca e locuita 🙂 Intr-adevar, de acum 20-30 de ani cand te cazai doar la hotel Ranca, acum s-au construit peste 600 de pensiuni! Imens! Unde mai pui ca multi dintre proprietarii lor sunt niste jigodii ordinare si niste nesimtiti fara margini, asta pentru ca nu au o fosa septica, mizeria deversandu-se ori pe canalul de langa sosea (sunt zone unde te loveste un miros puternic) ori prin padure!  Sau amenzile sunt prea mici sau Garda de mediu probabil vine cu galeata ca vamesii sa adune darul! Iar la modul cum se construieste, haotic si fara consolidari serioase de maluri care stau sa cada, banuiesc ca si pentru inspectorii in constructii sau de la primarie e Craciun in fiecare zi cand urca cu “jipanele” in statiune!
Partia de ski M1 nu o pot aprecia obiectiv pentru ca sunt incepator in sportul acesta, insa nefiind foarte abrupta a fost ideala pentru a pune prima data schiurile in picioare. Dupa mai putin de o ora de instructaj deja coboram singur de la jumatatea partiei. Din ce am vazut, fara monitor nu prea ai cum sa faci progrese rapide in ski, adica e mult mai dificil si periculos ca patinajul, unde poti foarte simplu sa inveti si singur! Ca si costuri, dai mai putin ca pe Valea Prahovei dar si partia este ceva mai scurta (600m) – 4lei urcarea cu teleski-ul, 2lei urcarea pana la jumatate cu babyski-ul (un fel de sfoara de care te tii), 20/25 lei echipamentul de ski, 50lei monitorul de ski, 70 cel pentru placa, 10 lei colacul secuiesc, 4lei vinul fiert, 90-120lei cazarea. Apropo, am prins din intamplare o cazare excelenta, la una din pensiunile situate mai sus, Ina se cheama, de unde ai o priveliste de vis dimineata, spre deosebire de restul pensiunilor ingramadite una langa alta, in stilul urbanistic comunist aplicat in Bucuresti.
N-am avut timp de vizitat obiectivele invecinate dar odata cu strabaterea Transalpinei la vara, sunt de vazut si pestera Muierilor, pestera Polovragi, manastirea Polovragi, Cheile Oltetului, Poarta Sarutului etc.
Avem o tara frumoasa, pacat ca e locuita de multi hoti si dobitoci! Puteam fi departe…
P.S. La final atasez cateva fotografii de vacanta, poate va starnesc cheful de plecare 🙂
Salut,
Este printre puţinele impresii cu adevărat obiective pe care le găsesc legat de Rânca. Mă bucur totuşi că, trecând peste amalgamul de vile fără gust şi dezvoltarea haotică, ai ţinut să recomanzi Rânca.
Te aştept pe http://www.portalnovaciranca.ro şi pe forumul portalului cu impresii şi păreri legate de Rânca.
Apropo, site-ul este antidobitoci şi antihoţi =))
Desi s-au construit acele pensiuni despre care spui tu, daca vrei sa vii la Ranca in weekend trebuie sa-ti faci rezervare cu 2 saptamani inainte ca sa prinzi ceva