Cum prepari un espresso perfect, acasa?

Daca nu ati descoperit deja, exista un locusor pe internet, Forumul Espresssoman, unde am despicat firul, nu in 4 ci in sute de subiecte foarte interesante, apropo de cum sa prepari acasa un espresso delicios. Insa aici mi-am dorit sa sintetizez cateva aspecte esentiale, ca sa va fie mai usor voua celor interesati de acest subiect aparent spinos. Nu va speriati de lungimea articolului 🙂 A face un espresso iti ia aproximativ un minut. Dar am teoretizat fiecare etapa a prepararii pentru a-si da seama fiecare unde greseste, ce nu face, cum se face… O luam usor!

De ce ne-am dori sa bem un espresso perfect acasa? Am pornit de  la premisa, adevarata din pacate, ca in barurile din Romania se bea un espresso infect, cu (probabil) 3% procent de exceptie la nivel national. Cauzele sunt diverse, totul insa plecand de la foamea de bani a baietilor destepti. Mai exact, daca nu vedeti un butoias fixat pe rasnita, e foarte probabil ca personalul sa cumpere cafea ordinara de 20lei/kg si sa o amestece cu cea buna pe care o are contractata de la un anume brand. Operatiunea se intampla cu sau fara stiinta patronului, in functie de cazuri. Sau cum mi s-a mai povestit, cafeneaua primeste dotare tehnica gratis de la o firma de profil conditionata fiind sa cumpere cafeaua (la un cost mai ridicat) exclusiv de la aceasta firma, poate celebra. Dar imediat cum oamenii miros ca a plecat “inspectia” toarna cafea din Metro/Selgros/vapor in rasnita iar tu crezi ca bei ce scrie la intrare Lavazza, Bristot, Illy, Segafredo. Mai sunt si cazuri cand barmanul are la dispozitie tot ce-i trebuie, inclusiv cafea buna, dar nu se pricepe sa faca un espresso ca la carte. Ce sa mai vorbim de revoltatoarele situatii cand cafeaua sta rasnita o zi intreaga in dozatorul rasnitei din bar, pierzandu-si toate aromele pe care si asa abia le avea (apropo de discutia despre calitate de mai sus). Sa mai spun ca multe espressoare de bar zac pline de calcar sau inghit apa de robinet nefiltrata, totul reflectandu-se in gustul cafelei noastre? Dar ca in loc de o crema de lapte, intr-un capuccino ai spuma de zici ca-i detergent inauntru? Sunt tot atatea motive pentru care ti-ai dori sa poti obtine acasa un espresso cremos si delicios, chiar mai bun decat cel italian. Cine spune ca nu se poate, ori nu cunoaste domeniul ori e victima gandirii corporatiste induse prin reclamele la capsule si automate ori pur si simplu nu vrea sa se informeze.

Presupunand ca ati citit celelalte articole din aceasta categorie si v-ati dat seama de rolul neasteptat de mare al rasnitei sau de ce espressor este mai indicat sa folositi, si pe deasupra ati descoperit si cafeaua proaspat prajita in locul celei ambalate, va voi sugera in continuare un tutorial care, odata respectat si exersat, va va permite sa obtineti rezultate fantastice, shot-uri de espresso care nu se compara cu ceea ce beti prin majoritatea barurilor din tara. Voi incerca sa scriu cat pot de simplist ca sa fiu inteles de toti utilizatorii casnici. Daca ai un espressor automat sau unul pe capsule, acest tutorial nu ti se adreseaza, fiind destinat celor care intr-adevar pot obtine espresso acasa (nu ciorbite sau surogate), adica posesorilor de espressoare semiautomate si rasnite.

1.  Pregatirea – asigurandu-va ca aveti apa suficienta in rezervorul espressorului (daca e prima utilizare porniti pompa cateva secunde imediat cum il bagati in priza ca sa nu se infierbante boilerul in gol) lasati-l la incalzit 15-20 de minute (30-60min. pentru semiprofesionale HX si DB), cu portafiltrul montat si cestile deasupra, tot pentru incalzire. Conteaza mult forma cestii (trebuie sa fie rotunjita in interior, fara colturi) si portelanul din care este fabricata, pentru ca un perete gros, de calitate, va pastra bine caldura primita initial dupa care va conserva cat mai mult timp (cateva zeci de secunde) temperatura espresso-ului.

2.  Cafeaua – puneti in rasnita boabe de foarte buna calitate, cea mai buna fiind cafeaua arabica proaspat prajita, cumparata de la prajitorii (google it). Nu va lasati inselati de renumele, uneori fals, al diverselor marci cunoscute, cafeaua avand la fel ca merele soi/sortiment nu brand! Fugiti de boabele negre, adica foarte prajite, pentru ca vor aduce in ceasca doar amareala extrema si gust de cenusa.  Ia priviti aici ce culoare frumoasa! Genul acesta de boabe, prajite si consumate in max. o luna, aduc de fapt acel espresso perfect despre care tot vorbim in forum, datorita uleiurilor volatile inca prezente, a compusilor aromatici nealterati de arderea bobului si de ce nu, a stiintei artizanului care le prajeste versus robotul industrial care prajeste la gramada cafea de marca.

3. Rasnirea – Aici este cheia! Incercati sa folositi rasnita goala si sa rasniti atat cat aveti nevoie, adica sa puneti in ea exact 18g (spre exemplu) cantarite si sa macinati tot. Daca nu a iesit espresso, puneti iar 18g cu ajustarea gradului de rasnire. Asta va usura mult invatarea plus ca la cateva minute de la macinare aromele se volatilizeaza si odata cu ele si “CO2-ul” care ne da crema. De aceea, acasa, sunt de preferat rasnitele fara dozator, care macina direct in portafiltru cat doreste utilizatorul. Cat de fin trebuie rasnit? Nu exista un standard! Atat de fin incat, la un doppio, din 16-19g de cafea sa obtii 50-60ml de lichid in 25 de secunde, folosind sita dubla sau 30ml din 7-9g de cafea, tot in 25 de secunde, cu sita single, in cazul unui espresso single. Recomand doar dublu, cel putin la inceput si vom detalia la Extractie, mai jos.  Daca s-a obtinut cantitatea dorita mai repede de 25s (espresso subextras) este nevoie de mai  multa finete in rasnire. Logic, daca se constata o curgerea greoaie (espresso supraextras), atunci va trebui sa rasniti mai grosier. De aceea, avand o rasnita buna, va descurcati decent si cu un espressor mai slab calitativ. Invers insa nu veti putea! Probati cu cafea gata macinata, indiferent de marca, pe un espressor scump, de bar, sa vedeti ce ciorba obtineti! Aici este si cheia unui espresso si totodata bariera de netrecut pentru automate/capsulate – calibrarea rasnitei, adica procedeul de mai sus, lucru care momentan nu poate fi facut perfect decat de catre om.

4. Dozarea – in stransa legatura cu rasnirea se afla dozarea, adica ce cantitate de cafea sa pui in portafiltru? Standardul italian clasic este de 7g pentru espresso si 14g pentru double espresso (doppio), insa poti sa te joci adaugand 2-6g peste standard. Pentru fiecare tip in parte se va volosi sita potrivita. Cat inseamna aceste cantitati? Aproape imposibil de estimat cu lingurita, cel mai bine fiind sa ai un cantar ieftin de bijuterii (30 lei) ca sa iti dai seama mai exact. In timp, “ochiul se formeaza” si atunci cand te grabesti poate  nimeresti doza si fara cantar daca ai timer pe rasnita. Eu beau doar duble si folosesc 19g pentru 40ml de lichid, deoarece la un test am constatat ca dozarea mai mare implica un grad de rasnire putin mai grosier, deci un risc mai scazut de gust amar si un procent mai mic de praf rezultat la rasnire (din care iese gustul amar). Capacitatea sitei difera de la marca la marca dar 16g suporta toate dublele.

5. Distributia – nici nu ma gandeam la inceput ca ar fi asa de importanta distributia cafelei in portafiltru. Dar dupa ce mi-am cumparat un portafiltru fara fund, am vazut imediat ca sunt zone ale sitei din care nu curge lichid, iar din altele curge prea tare. In plus culorile difereau de la o zona la zona, in loc sa arate totul uniform. De multe ori cafeaua proasta (ambalata) te deruteaza, dandu-ti asemenea “erori”. Insa orice tip de boabe ai folosi e bine sa ai putintica rabdare sa asezi cu degetul cafeaua in sita. Metoda simpla si rapida o aveti in acest clip. Metoda mai complicata, pentru pasionati, dar cu rezultate mai bune, se numeste WDT si presupune folosirea unui ac pentru a distruge conglomeratele de cafea cazute din rasnita dar si pentru distributia exacta a macinaturii in fiecare coltisor al sitei, in mod egal. Tot la capitolul “distributie” a aparut de un an un instrument tare bun, “nivelator pretampare” ii spune, nu neaparat ieftin, care ajuta in a nivela macinatura imediat cum a cazut din rasnita, fara a folosi degetul si acoperind cu succes spatiile libere din portafiltru.

6. Presarea (tamparea) – unii supraliciteaza aceasta operatiune, oferind solutii costisitoare. In realitate distributia e mai importanta ca tamparea. Nu e nevoie sa cheltuiti foarte mult pe un tamper insa nici sa va multumiti cu caricatura din plastic ce vine in pachetul espressorului. Se poate apela chiar si la un strungar. Este foarte important ca tamperul sa fie exact pe dimensiunea sitei, iar  “talpa” acestuia sa fie din inox, cu o forma dreapta sau convexa. Practic, puneti tamperul peste cafeaua distribuita uniform, sprijiniti bine portafiltrul, apasati drept si centrat (foarte important) cu 13kg forta daca va intereseaza exactitatile, invartiti putin tamperul pentru polisharea marginilor si asta-i tot. Evitat sa loviti (nici chiar usor) marginea portafiltrului pentru a cadea cafeaua de pe peretii acestuita. Evetual puteti folosi o “atingere parinteasca de pod de palma” si apoi mai presati odata usor, iar pucul e gata de preparare. Rezultatul va arata asa iar un clip video ajutator aveti aici.

7. Extractia – odata presata cafeaua, se poate monta portafiltrul in espressor insa e bine ca inainte sa lasati putina apa sa curga in gol pentru ca metalul espressorului sa se infierbante uniform  si in zona grupului. Daca aveti control electronic de temperatura (PID, puteti porni de la 92 de grade. Daca nu, exista metode mai primitive gen termometru cu sonda infipt intr-un pahar de hartie, prin care iti dai seama cat de cat la ce temperatura lucrezi. Atentie totusi, nu dati prea multa apa afara din espressoarele mici pentru ca boilerul este de 200-300ml si apa rece care este trasa automat din rezervor va scadea mult temperatura de extractie. 

Dupa montarea portafiltrului si declansarea pompei, daca ati respectat corect pasii enumerati mai sus, ar trebui sa obtineti in cel mai fericit caz licoarea magica, cremoasa si gustoasa, adica aprox. 50ml in 25s din 18g sa spunem! 

Daca intampinati probleme si espresso-ul nu curge cremos si nici nu se incadreaza in cele 25s atunci reglati finetea macinaturii corelata cu o dozare corecta sau convingeti-va in sfarsit ca aruncati banii pe geam folosind cafea Lavazza, Davidoff, Segafredo etc.  Este nevoie de cafea proaspat prajita, de cateva zile, de la prajitoriile care au aparut si pe la noi (googaliti-le). Bun, o luam de la capat: punem in rasnita goala 18g de cafea boabe de la prajitorii, macinam tot in portafiltrul ce are sita dubla in el (cea mai mare), nivelam putin macinatura, presam cu tamperul cu baza de inox, montam portafiltrul si dam drumul. Daca cei 50ml de lichid ne-au curs in 15 secunde in loc de 25 inseamna ca avem un lichid apos si va trebui cu MOTORUL IN MERS si rasnita goala (ca sa nu fortam rasnita) sa ne ducem spre fin “din ochi” pt ca rasnitele au setari diferite de la model la model. Dar un reper trebuie sa avem fata de un indicator central, sa stim unde am fost si unde ne-am dus cu reglajul. Daca nu il avem pe rasnita, il punctam noi cu pasta corectoare (ex. pe cosul de boabe, caci se invarte si el cu reglajul sau pe vreo roata zimtata). Acum putem pune iar 18g cantarite, macinam tot si observam in cat timp curg cei 50ml. Daca s-a intamplat in 40s inseamna ca ne-am dus prea fin si va trebui sa dam rasnita spre grosier putin, undeva intre pozitiile de pana acum. S-ar putea ca al treilea espresso sa fie cu noroc si sa va curga cei 50ml in 25s. Daca nu, ati inteles logica! Asta e toata filosofia unui espresso! 

Daca abia picura un espresso, ar trebui oprit aparatul caci fortam pompa. Aruncam, dam rasnita mai grosier si reluam. Daca schimbati sortimentul de cafea sau prajitoria, e normal sa nu se mai pastreze gradul de rasnire, pentru ca toate cafelele difera ca si grad de prajire si densitate, iar espresso cere matematica aia a lui cu 50ml / 25s. Daca observati ca manometrul (cine il are, nu e necesar) nu se misca sau sta in 2-3 bar, inseamna ca aveti o cafea rasnita prea grosier nu ca e stricat aparatul. Intr-o extractie perfecta de 50ml / 25s manometrul va sta la 10-11 bar, depinde cum este reglat din fabrica. Nu va luati dupa  marketingul celor 15 bari. Sunt prea multi dar masinariile vin setate asa pentru a putea folosi cialde (monodoze). Ideal, presiunea trebuie sa fie situata intre 8 si 10bari, de aceea multi pasionati deschid espressorul si modifica presiunea, uneori invartind un singur surub, alteori avand mai mult de furca, in functie de model, dar retineti ca nu e necesara aceasta operatiune, cel putin nu acum in aceasta faza de inceput. 

Stiu ca multi se mira pentru ca un espresso delicios este…relativ mic 🙂 Daca vreti sa beti doua shot-uri adevarate, atunci faceti doua espresso la rand sau puneti doua cesti si ramificati cei 50ml la doi, dar life is too short, go double 🙂 

Chiar daca utilizatorii la inceput de drum ma vor certa ca prea intru in detalii, vreau sa va mai spun doar atat – nu este necesar sa aveti un pahar gradat neaparat pentru ca la modul profesionist, daca vreti sa fiti exacti in parametri si sa preparati un espresso literalmente perfect, ar trebui sa puneti sub ceasca goala un micut cantar. Va asigurati ca se pleaca de la zero, dati drumul la curgerea espresso-ului si cand pe cantar vedeti dublul cantitatii bagate, opriti extarctia. Spre exemplu, eu fac espresso din 19g de cafea boabe si in timpul curgerii, cand ceasca sta pe cantar iar acesta indica 38-40g, opresc extractia si acolo este “adevarul adevarat”, caci la masurarea cu mililitri te poti pacali cu o cantitate de crema foarte mare si putin lichid. Timpul ramane acelasi, 25-30 de secunde de la apasarea butonului, nu de la prima picatura, dar sa stiti ca pe anumite cafele va puteti duce si in 35s daca va place gustul, pentru aceleasi 38-40g din exemplul meu.

Pe anumite espressoare (ex. Gaggia Classic) o alta rezolvare a problemelor se gaseste in inlocuirea sitelor. De fapt, imediat cum ati achizitionat o rasnita, sitele presurizate (cu o singura gaura pe spate) trebuie inlocuite cu site normale, nepresurizate. Ma rog, cine si-a luat sculele cu reducere de Espressoman, a primit cadou de la importator sita nepresurizata (pe Gaggia Classic), ca sa nu mai fie probleme. Motivele inlocuirii filtrelor sunt detaliate in acest articol.

8. Curatenia – imediat dupa ce ati scos portafiltrul, aruncati pucul la gunoi, urmarind sa fie cat mai intreg. Daca aveti namol in loc de un puc ca de hochei  atunci gresiti pe undeva in pasii de mai sus. Lasati neaparat niste apa sa curga in gol pentru a indeparta resturile de cafea de pe “dus”, apoi clatiti portafiltrul cu apa calda. Odata la cateva luni decalcifiati espressorul (am descris aici cum),  iar daca aparatul vostru este dotat cu electrovalva (trage apa si presiunea din portafiltru la oprirea pompei si le arunca in tavita) atunci se impune lunar operatiunea de backflush cu detergent si la cateva zile cu apa.

Pe scurt, puteti vedea in acest clip cum se face un espresso si cat de putin tine:

Poate la inceput pare complicat si poate ati fi tentati sa-l credeti pe Dobrovolschi. Insa totul tine dimineata un minut (maxim doua la incepatori), iar dupa primele rezultate multumitoare (care pot veni chiar din primele zile) o sa va uitati de sus la majoritatea shot-urilor de espresso pe care le beti in oras si din avion la cele baute la automate ori “capsulate”. Aveti de ales din sute de sortimente de cafea, asa ca niste boabe amare pot fi imediat inlocuite cu altele aromate, prajite mai delicat, mai acide din Kenya sau mai dulci din Brazilia, in functie de preferinte. Astfel, in timp, cunoscand cafeaua de calitate, o sa afirmati “mama ce  espresso de Guatemala am baut azi, peste Costa Rica de ieri” in loc de clasicul “waw, ce cafea italiana…” Perfectionarea tehnicii, inerenta de-a lungul timpului, va va aduce satisfactii si mai mari in cescuta voastra de espresso. E nevoie doar de putina de rabdare la inceput, iar pasiunea va veni de la sine. 

Comments (39)

  • George
    February 16, 2020 at 14:34 Reply

    Salutare și felicitari pentru articol. Aș avea însă o nedumerire. Espresso-ul trebuie extras în 25 de secunde din momentul în care pornește pompa sau din momentul în care vedem ca începe să curgă? Întreb deoarece la espressorul meu durează câteva secunde pana începe să curgă cafeaua.

    • February 18, 2020 at 15:52 Reply

      Salut 🙂 Contorizarea se face din momentul apasarii butonului, ca sa includa si preinfuzia. Poti merge si pana la 30 de secunde, chiar 35 daca ai o cafea mai light prajita pe care ai macinat-o mai fin. DAr sa nu cobori sub 25s, acolo e problema mai mare.

  • Alexandru
    April 9, 2017 at 19:21 Reply

    Articol excelent, felicitari…Am lecturat anul trecut cam tot de aici si din alte parti si pot sa spuns ca mi-au fost de real folos toate cele relatate…Dupa niste investitii ( destul de serioase ) care au necesitat si timpi de asteptare, pot sa afirm ca a meritat cu prisosinta…Intr-adevar un espresso facut electric nu prea e ce trebuie si da, trebuie investit in toate ,,sculele,, fara discutie pentru a ajunge la rezultatul optim, aproape perfect…Unii pe la Napoli zic ca si apa conteaza, dar, imi e greu sa iau si apa de la Napoli…

  • astiubea
    January 16, 2015 at 20:48 Reply

    Am lecturat cam 3 ore prin acest forum si cu toate ca sunt un mare fan expreso,constat ca nu stiam prea multe despre aceasta bautura mirifica,felicitari Liviu Fratila,sunteti o persoana care se pare stie ce spune in acest domeniu,am invatat multe azi si sigur am sa citesc forumul periodic,in timisoara nu am gasit inca undeva sa se prajeasca cafea proaspata,dar poate se va face sau nu stiu eu ca esxista,datorita faptului ca aduc anumite ,,vehituri,,din Austria aduc si automate saeco,trec destul de bine si am invatat sa le si repar,nu va contrazic si sunt sigur ca aveti 100% dreptate in ceea ce priveste automatele ,dar eu am un saeco incanto de luxe ,de care sunt foarte multumit ,reglat pe macinat fin,si cu noua rasnita din ceramica,face un expreso pe care il lauda toti prieteni,,,,,,nu specialisti,,,:)

    • January 16, 2015 at 22:03 Reply

      Ma bucur Adrian si te astept si pe forum oricand. Din pacate Timisoara nu are prajitorii (inca) dar curierul din tara este 15-20 de lei. Gusturile nu se discuta, dar se educa. Dupa primele cateva espresso preparate corect, cu un semiautomat bun si o rasnita separata, plus cafea proaspat prajita, vei uita repede de robotel 🙂 Este o diferenta fantastica.

  • Andrada
    December 20, 2014 at 01:36 Reply

    salut!

    mi-am luat si eu gaggia dose ieri, dupa ce am citit aici pe site :), iar inainte am avut dintr-acela de duzina delonghi. as dori sa stiu, daca ma poate ajuta cineva:
    -unde as putea gasi intructiuni in limba romana?
    -e normal sa scoata zgomotul acela tot timpul? comparativ cu ce am avut inainte, e FOARTE galagios aparatul
    -nu ar trebui sa fie presata cafeaua la final? apa nu iese cu presiune prin cafea?
    -prin teava pentru spumat laptele, e normal sa curga un firicel de apa fara oprire, in loc de aburi cu presiune?
    multumesc anticipat.

  • Ioana Cocarlea
    December 13, 2014 at 10:05 Reply

    Buna.
    Am si eu un esspresor Krups,model mai vechi,adus din Germania,care are incorporat in el rasnita,deci nu face cafea decat din boabe.
    Imi place la el faptul ca nu trebuie sa mai pierd nicio secunda cu presatul cafelei in sita,pentru ca nu are asa ceva,deci nu trebuie nici sa mai spal apoi sita si altele.
    Problema cea mare este ca nu prea face o spuma cremoasa,ci doar un strat subtire de spuma care dispare apoi dupa un minut.
    Si asta,indiferebt de marca de boabe folosita,ma refer strict la cele esspreso.
    Exista oare vreun secret pentru ca esspresorul sa imi faca o cafea cu mai multa spuma si mai consistenta?
    Va rog!

    • December 15, 2014 at 07:30 Reply

      @ Ioana Cocarlea – tocmai faptul ai un espressor care te sare peste etape importante in prepararea corecta a cafelei este motivul pentru care nu iti iese mare lucru in ceasca. In domeniul cafelei conteaza enorm de mult sa alegi cu atentie aparate cu traditie in cafea (rasnita + espressor separate) capabile sa livreze adevaratul espresso, nu surogate. Iar la capitolul cafea, uita de marci – https://www.espressoman.ro/care-este-cea-mai-buna-cafea/

      • Ioana Cocarlea
        December 18, 2014 at 20:44 Reply

        Intrebarea mea a fost clara si nu are nicio legatura cu ceea ce imi scrii.
        Repet intrebarea,cum pot face un Krups Type 905 sa faca o spuma cremoasa ?
        INTREBAREA MEA SE ADRESEAZA SPECIALISTILOR !!!

  • Gabi
    December 4, 2014 at 22:28 Reply

    Salut Liviu, te felicit pentru articol si as dori sa imi dai o parere.
    Sunt bautor ocazional de cafea, cafe late, capucino in general in baruri/cafenele.
    Am achizitionat recent la black friday un espressor KRUPS EA8019. Pe site-urile care il vand arata ca ar avea mai multe functii (temperatura apei de ex.) insa poti selecta marimea boabei pt rasnita, taria cafelei (2 butoane, normal / tare) si gramajul in ml.
    Am luat o cafea boabe Lavazza Espresso punga neagra si am pus aparatul la treaba. Ideea e ca mi se pare ca cafeaua nu este asa spumoasa ca in baruri, pare ca o cafea facuta la
    ibric desi selectez tare, 60ml si rasnire la boaba mica.
    Probabil nici cafeaua nu este pe gustul meu de bautor amator, ce imi recomanzi sa testez?
    Pe site-uri scrie ca poti alege sa faci cafea sau espresso insa eu nu am gasit aceasta functie.
    Multumesc anticipat!

    • December 4, 2014 at 22:45 Reply

      Salut Gaby! Cred ca si in cazul tau se aplica raspunsul dat de catre un user pe forum, cuiva care intreba tot de automate – https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Philips-Saeco-HD875-19?pid=19078#pid19078 Mai pe scurt, ai ales o chestie robotizata, care in niciun caz nu poate prepara adevaratul espresso sau adevaratul capuccino. Ceea ce vezi tu in cafenelele bune se poate obtine si acasa, insa avand un espressor semiautomat si o rasnita, separate. Automatul incearca sa imite ceva dar nu reuseste decat sa impresioneze la capitolul design si atat. Si asta pentru ca marea cheie a unui espresso reusit este rasnita si posibilitatile sale de reglaj. Or, automatele au rasnita extrem de limitata in gradul de finete si oricum slaba in specificatii fata de o rasnita de 700 de lei. Daca ar macina automatul atat de fin cat este nevoie in espresso, particulele s-ar raspandi prin interior si te-ai plimba mereu prin service. Si in ciuda acelor setari de cantitate, tot nu poti sa faci un espresso dublu, cum bea toata lumea, adica din 14-15g de cafea, sa obtii 60ml de lichid cremos in 25 de secunde. Trebuie sa te impaci cu ideea ca ai luat ce nu trebuie, daca iti doreai un espresso calitativ la tine acasa, iar in viitor sa incerci sa te informezi inainte de achizitie, nu dupa 🙂

    • Ioana Cocarlea
      December 13, 2014 at 10:10 Reply

      Din categoria Lavazza Esspreso,nu pachetul negru face multa spuma cremoasa ci pachetul albastru,de aceea si scrie pe pachet ceva de genul cafee cremoso,din cate imi aduc aminte.
      Deci Lavazza pachet albasrtu face foarte multa spuma groasa .

  • Okayo
    December 7, 2013 at 19:56 Reply

    Anna lucrurile ar fi prea frumoase pentru toata lumea daca am apasa pe buton si ar iesi un cappucino perfect. Si la tricotat, mancare, meserie, etc e acelasi lucru… Da-ti timp, pune pasiune zilnic, documenteaza-te citeste, ia-ti ustensile potrivite din ce spun unul altul pe forum si in ceva timp o sa ajungi mai departe decat credeai initial.
    Fiecare cafea pe care o prepar dimineata este asteptata cu sufletul la gura de sotie 😉
    Fiecare este perfecta fara sa ma mai concentrez la o face asa. E ca mersul cu masina. Pur si simplu iese. Mult noroc.

  • anna
    December 7, 2013 at 16:25 Reply

    Salutari tuturor.sunt noua in domeniul cafelei si as dori sa ma “iluminati”.Am citit articolul de mai sus dar as dori sa ma ajutati.Sunt o simpla amatoare de capuccino.Obisnuiam sa il cumpar de la bar. De 2 zile am primit un cadou Gaggia Carezza Deluxe. Dar intampin dificultati si nelamuriri.Espresso nu iese cremos dupa cum e laudata doar cu putina spuma la suprafata ,folosesc cafeaua cumparata Lavazza ,in curand Imi iau si rasnita pt macinata cafeaua dar intrebarea mea e… Nu iese espresso cremos pt ca nu folosesc cafea proaspat macinata?am folosit si cialda Cafea Kimbo..si espresso iese la fel ba chiar la Lavazza mi-a iesit parca putin mai cremoasa.Ce ma consiliati? E aparatul prost? Cu toate ca e f laudat.. Si apoi nu reusesc cu laptele sa iasa cremos cu toate ca in descrierea aparatului zic ca e dotat facand crema perfetta.Nu mai inteleg nimic. Imi iese laptele cremos doar la suprafata.Ce stiti despre aceasta Gaggia Carezza Deluxe? Sunt c-am dezamagita..:( Va multumesc anticipat. P.S. orice consiliu e binevenit.

    • December 7, 2013 at 19:47 Reply

      Pe scurt – depresurizeaza portafiltrul, nu mai folosi cafea de marca si treci la cafea proaspat prajita, iar cel mai important, achizitioneaza o rasnita. Altfel o sa obtii aceleasi insatisfactii. “Pe lung”, ti-am scris pe email, caci nu vreau sa lungesc aria de comentarii foarte mult.

  • Danut
    October 16, 2013 at 07:04 Reply

    Am un expresso de cafea marca Tchibo Cafissimo(15 bari), care functioneaza cu pastile de cafea, in casa se bea cam 4-5 cafele pe zi, pretul pastilelor este deocamdata pt mine prea mare, asa ca refolosesc aceste pastile.
    Prefer sa cumpar cafea boabe pe care o risnesc manual cu putin timp inainte de a prepara cafeaua pentru a pastra savorea.
    Am incercat cu o risnita electrica, dar am citit ca in momentul cind se incalzeste prea tare la risnit cafeaua isi pierde din aroma.
    Acum folosesc cum am spus mai sus o risnita manuala de prin comert, dar nu reusesc sa ii nimeresc granulatia cafelei ori nu curge decit foarte putin sau curge prea repede si cafeaua este mai mult un ceai.
    Am tot incercat dar in zadar, cei drept cu cea electrica ii nimeream granulatia curgea bine in ceasca, cum pot rezolva acest lucru cu risnita manuala.
    Multumesc!

    • October 16, 2013 at 07:53 Reply

      Salut! Ce rasnita manuala si ce rasnita electrica? Model/marca

      • Danut
        October 16, 2013 at 11:17 Reply

        Risnita electrica este una antica din inox de vreo 10-15 ani la care am mai schimbat cutitele din cind in cind, dar nu vrea sa o folosesc pe aceasta, tind spre cea manuala, cea manuala este un No Name de prin magazinele de menaj, am gasit-o aruncata de nevasta-mea prin debara este ca acesta din site http://convenabil.allshops.ro/produs/1813346/Rasnita+manuala+universala+kaiserhoff+kh6.html
        dar astazi am gasit ceva acceptabil(la pret) la selgros facuta in ungaria de firma Korona

        • October 16, 2013 at 20:18 Reply

          🙂 Din pacate rasnita este o parte esentiala a facerii cafelei, nu mai spun de espresso unde este pur si simplu e vitala. Am gasit si eu un debara o astfel de rasnita si m-am jucat cu ea de curiozitate 🙂 Pentru piper e ok dar la cafea e alta treaba, caci iti trebuie uniformitate, exactitate, reglaj precis si evident ca a fost un dezastru ce a iesit. La buget mic esti tentat sa iei prostii si iti recomand sa nu mai cheltui banii caci pana la un Porlex sau Hario nu gasesti o rasnita noua manuala mai buna. In schimb, gasesti rasnite autentice vintage, din perioada razboaielor mondiale, in maxim 10-15E. Daca le restaurezi putin iesi de 10 de ori mai castigat si ai un articol pe blog in sensul acesta.
          Espressoarele pe capsule sunt cele mai scumpe si necalitative, fiind niste pacaleli de fapt.

  • Tiberius
    October 10, 2013 at 16:35 Reply

    Salut…am o intrebare..poate prosteasca,dar pe mine ma macina..cei 60 de ml de la doppio trebuie sa fie cu sau fara spuma?nici nu stiu cum sa formulez ca sa nu sune prostesc..daca pun intr-o cescuta 60 ml de apa,atunci cand fac un espresso acelasi nivel este atins exact la nivelul de deasupra al spumei (respectiv cremei) e ok asa?lapte am stricat putin..ba iese, ba nu..sunt inca in probe..apropos:Rancilio Silvia si Bezerra BB005 fara timer

    • October 11, 2013 at 09:59 Reply

      Salut! 60ml cu tot cu crema, dar nu-i bai ca depasesti sau esti sub aceasta cantitate cu cativa ml. Poti sa experimentezi si ristretto de exemplu, acolo unde vei cauta sa obtii o cantitate mai mica de lichid din acelasi gramaj de cafea – http://www.home-barista.com/tips/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html Totul tine de gustul tau. O masurare exacta poti avea doar daca iti cumperi un pahar gradat pentru 30 respectiv 60ml (doua dungi).

  • Eddie
    August 1, 2013 at 08:24 Reply

    Presupunand ca suma maxima disponibila ar fi 1500 ron, ce configuratie completa (rasnita, espressor, tamper…) imi puteti recomanda? Ma gandeam la un Gaggia Classic, dar nu sunt sigur ce accesorii ar trebui sa caut. Multumesc!

  • hostina constantin
    June 18, 2013 at 16:36 Reply

    Nu ma pot abtine sa nu-ti multumesc din nou pentru toate informatiile oferite.
    Acum o sa-mi reevaluez prioritatile pentru completarea espressorului.

  • hostina constantin
    June 16, 2013 at 13:54 Reply

    Felicitari pentru articolul de mai sus. Multe date utile.Am cumparat ieri un Gaggia Dose si se pare ca trebuie sa inlocuiesc tamperul si sitele.
    Am rugamintea, daca nu cer prea mult ,sa-mi spuneti va rog frumos,pentru Gaggia new espresso 06 dose ce dimensiuni de site nepresurizate (cele doua) sa iau pentru portafiltru si ce filtru de apa sa cumpar pentru rezervorul de apa.Dintr-un videoclip de pe youtube am inteles ca portafiltrul ar avea 58mm.
    Multumesc anticipat

  • Calin
    October 10, 2012 at 11:29 Reply

    Salutare,
    Credeti ca un expressor full automat Saeco Syntia poate fi “tunat” de o maniera similara?
    Al meu clar scoate 1 ceasca in mai putin de 25 secunde, lucrand la 15 bari, din pacate are tot felul de reglaje (temp, cantitate, apa) mai putin presiunea…

    • October 10, 2012 at 11:42 Reply

      Salut. Automatele au mai mult de forma acele reglaje. De exemplu temperatura o reglezi gen “low, high” nu “88, 89, 90 de grade”. Ce poti incerca este sa dai rasnita pe maxim de fin si sa-l setezi sa foloseasca 14g de cafea si 60ml de apa. Nu cred ca poate sa faca asta cu mintea lui ingusta de automat dar poti incerca… 🙂 Sau varianta 7g/30ml. Daca si atunci scoate tot o apa chioara in 10 secunde, atunci in service, cu pretul pierderii garantiei probabil, un nene amabil ar putea sa iti “tuneze” rasnita, astfel incat sa macine si mai fin. Insa risti sa imprastii prin espressor particule fine de cafea care il vor defecta si atunci vei ajunge din nou la service. Presiunea este ultimul lucru la care trebuie sa umbli caci micsorarea ei va aduce nuante de gust nicidecum o schimbare radicala. Astea sunt automatele… Ai rapiditate, extracuratenie, touchscreen, cafea la o apasare de buton, dar nu ai calitate in ceasca si nici fiabilitate.

  • Andrei
    June 27, 2012 at 16:20 Reply

    Multumesc pentru articolul detaliat. Am descoperit lucruri pe care nu le stiam despre arta de a prepara un espresso, daca se poate considera o arta:)

    • June 27, 2012 at 17:22 Reply

      Pacat ca nu te concentrezi si tu pe calitate si vinzi prafuri chimice + mediocritatea de DonCafe. Nu ma intelege gresit, nu am nimic cu tine personal, ci cu sectorul din care vii, romanii cu ochelari de cal fiind cuceriti pur si simplu de prafuri – vending, dolce gusto etc.

  • Ioana
    May 7, 2012 at 10:28 Reply

    Te-ai gandit sa devii barista? Asa, for fun?

    • May 7, 2012 at 10:34 Reply

      Nu, dar in calitate de entertainer prezint cu placere concursurile de barista (for fun and for money :))) )

  • okayo
    February 25, 2012 at 07:41 Reply

    Bravo Liviu. E mult mai structurat si mai direct. Sper sa fie si mai “aprovizionat” cu articole

  • george dupa
    November 18, 2011 at 20:16 Reply

    Foarte interesant articolul. Dar de unde pot cumpara sita nepresurizata si portafiltru fara fund. Tot caut pe net dar nu am gasit. Ma puteti ajuta? Multumesc

    • November 18, 2011 at 23:43 Reply

      Sitele normale (nepresurizate) se cumpara de la orice magazin de piese pentru espressoare – echipamentehoreca.ro mag-pro.ro roviocolection.ro sau din strainatate. Cele mai bune la invel mondial sunt VST-urile – http://store.vstapps.com/ Le recomand pe cele ridgeless de 18g.

  • Catalin
    November 16, 2011 at 14:44 Reply

    Am sa mai incerc, multumesc pt. sfaturi. Espressorul este un Saeco Armonia, iar steamerul este identic cu cel din videoclipul postat de mine mai sus.

  • Catalin
    November 16, 2011 at 09:33 Reply

    Daca ma declar multumit de rezultatele obtinute la extragerea cafelei, nu acelasi lucru se intampla si cu spumarea laptelui. Imi place f. mult si caffe latte. Rezultatul obtinut folosind o cana de inox, lapte rece de 3,5% si oarece tehinca vazuta pe net (ma refer numai la lapte ) este un lichid cu bule mari deasupra, probabil numai buna pt. capuccino sau latte machiatto, insa mie imi place caffe latte si acolo trebuie spuma densa. Daca astup la duza gaurile de aerare(pe unde trage aer) rezultatul este un lichid cu o spuma densa insa din pacate numai deasupra in ciuda faptului ca folosesc miscarile circulare si de tasare a canii. Gresesc ceva sau duza nu e buna? Un filmulet interesant am gasit aici: http://www.youtube.com/watch?v=FYX64hswb8c > Duza aceea aftermarket sa faca minuni?

    • November 16, 2011 at 11:48 Reply

      Ce espressor ai?
      Schimbarea duzei sau a intregii tevi de abur schimba situatia de la cer la pamant! Incearca sa vezi daca nu te descurci mai bine cu bucata aia de plastic scoasa, folosind doar teava. Aparatele casnice mici mai bune pe latte-uri au o teava mai buna ce vrea sa fie o miniatura a steamerului de la profesionale. Vestea buna este ca unele espressoare, Gaggia de excemplu, suporta inlocuirea tevii cu cea de la Rancilio Silvia, rezultatele fiind mult superioare. Arata asa si se inlocuieste in acest fel.
      Eu la Bezzera BZ10 dau drumul aburilor la maxim, bag doar putin capul tevii in lapte, pe directia gurii de scurgere, si tin cana (trebuie sa fie foarte rece si cana si laptele) astfel incat sa se creeze un vartej in lapte. Mana sta dedesubt pentru a simti fierbinteala iar urechile asculta sunetul de “tsstttt” care trebuie sa se auda constant la inceput. Daca nu se aude mai las cana putin in jos, astfel incat duza steamerului sa fie foarte putin intrata in suprafata laptelui. Chestia asta tine cam 10-12 secunde. Pe masura ce se umfla laptele mai lasi in jos de cana ca sa ramana mereu duza la suprafata. Abia in ultimile 3secunde, cand incepe putin sa friga fundul canii, scufund duza pana aproape de fundul canii, inchid aburul si o scot. Dupa ce fundul canii a inceput sa friga trebuie sa te opresti imediat. Daca nu a iesit nimic, pui alt lapte rece si racesti cana inainte. Se strica putin lapte pana inveti… Conteaza mult ca dupa ce ai oprit steamerul sa faci acele miscari circulare cu cana, pentru omogenizare, iar daca totusi mai ai bule de aer, loveste cu cana in masa pana dispar.
      Spor,

Leave a Reply

15 − six =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.